HELLO!!!!!!!

Ok 1st of all thank you b'coz visiting my blog....i'm just starting 2 be an active blogger..in this blog i will write everything that i like or interested...but i will also write something about my life as a student that who will be the future engineer beside i want to apologize if this blog is not suitable 2 ur taste...that's b'coz i'm not a good writer...hehehe...*peace no war

Tuesday, April 12, 2016

BLACKLIST IMIGRESEN SEBAB PTPTN & PENGELUARAN AKAUN 2 KWSP UTK MEMBAYAR PTPTN

Seperti yg sy dah bgtau sy akan share how to solve the blacklist thingy ni. Sy tau ramai yg culas utk membayar balik PTPTN lepas habis pengajian ye dak? Ye la baru start kerja bukannya berduit sgt pun, mana nak guna duit utk kegunaan seharian utk family lagi kan..mesti la di awalan management duit korg sgt teruk mcm sy ni juga..ok berbalik dgn blacklist imigresen, antara sebab2 korg kena blacklist adalah kerana x membayar balik pinjaman PTPTN yg korg ambik time study tu ataupun pinjaman korg mempunyai tunggakan..so, better korg g kaunter PTPTN yg berdekatan utk menyemak baki pinjaman (online pun boleh) tp klu g kaunter bleh tau brp tunggakan korg.

Bagi yg dah bekerja korg boleh langsaikan tunggakan dgn menggunakan akaun 2 KWSP korg dgn mudah (make sure akaun 2 tu ada duit yg cukup tau).

So ini adalah cara-caranya:

1. Pergi kaunter PTPTN terdekat dan minta surat pengesahan baki PTPTN (wajib pegi PTPTN) & minta sekali perjanjian asal pinjaman pedidikan PTPTN (jika hilang) untuk tujuan pengeluaran akaun 2 KWSP.
*perjanjian asal pinjaman yg ditandatangan siap dgn setem hasil (better minta je kat PTPTN, free je & cepat..x perlu nak selongkar kat umah tu).

2. Dah ada dua2 dokumen (surat pengesahan baki & perjanjian asal) boleh pegi KWSP dah. Tapi sebelum pegi, sila sediakan salinan transkrip (diploma @ ijazah) dan salinan sijil diploma @ ijazah (yg korg dpt time konvo tu).

3. Semua dokumen dah lengkap boleh berurusan di KWSP.

4. Sampai KWSP kena isi borang pengeluaran (minta dkt kaunter pertanyaan)

5. Then, ambik no giliran & tunggu giliran anda.

6. Proses permohonan pengeluaran anda mengambil masa 15 hari bekerja (tp sy 3 hari je dah settle).

7. Boleh semak senarai hitam di laman web imigresen sspi2.imi.gov.my

**summarize dokumen:
a) Surat pengesahan baki PTPTN
b) Perjanjian asal pinjaman PTPTN
c) Transkrip
d) Ijazah


So, senang kan nak settle..x perlu nak buat surat rayuan segala.

Semoga ini dapat membantu anda diluar sana.

LONG TIME NO SEE

Assalamualaikum~~~

Dah lama sepi blog ni..bersawang sgt dah..biasa la bila dah start kerja ni nak memblogging mmg x de masa dah..lagipun skrg anything yg updated pun semua kat facebook and whatsapp...utk kali ni sy akan post pasal nak keluarkan nama korg dari blacklist imigresen sbb x byr ptptn including how to solve it.

Monday, November 18, 2013

Fifty Shades Of Grey First Character Photo + Exclusive Photos by EW


Jamie Dornan as Christian Grey and Dakota Johnson as Anastasia Steel













All these photos makes me eagerly to watch this movie...can't wait till Feb 2015..OMG!!!


credits to : Entertainment Weekly and Jamie-Dornan.org

Sunday, November 10, 2013

Fifty Shades of Grey Trilogy by E.L James

Salam,

mesti semua tertanya-tanya Fifty Shades of Grey?? what is that?? right?? actually bkn semua pun yg tertanya-tanya melainkan org tu dah tau la..hehehe..actually Fifty Shades of Grey ni adalah semua novel Inggeris karya E.L James (ya sy layan juga novel omputih tau)..nak tahu novel ni cerita pasal apa?? korg baca la sendiri..tak pun korg cuba la tny 'uncle google' sbb sy malu la nak cerita kat sini..hihihihi..novel adalah the no 1 novel in NY Times..mmg ramai peminat novel ni d seluruh dunia

sy start baca novel ni secara online sebenarnya slps dipromote by one of my bff..after sy baca novel sy pula yg promote kat kwn2 dlm uni..hehehe..actually first2 baca novel ni mmg malu la but after that mmg addicted habis..lebih2 lagi kat c Christian Grey tu..sy baca pun time baru je hbs LI sbb nak baca time LI mmg x siap la kerja sy tu..novel ni ada 3 semuanya which are 1) Fifty Shades of Grey 2) Fifty Shades Darker 3) Fifty Shades Freed..ketiga2 novel tu sy berjaya habiskan dlm masa 4-5 hari je (gila kan)..blk je utk smbg bljr kat uni sy pegi pula trilogy ni kat Popular, apalagi lepas je beli tu sy ulang lagi baca..hehe

and for information, novel ni akan diadaptasi menjadi movie tau dan dijangka akan release 1/8/14 which is next year (x sabar nak tgk movie ni tp x tau kluar ke tak kat M'sia)..watak Christian Grey yg semua gadis seluruh dunia gilakan tu akan dibawa oleh Jamie Dornan (nak tau siapa dia g goole)..actually first watak ni diberikan kpd Charlie Hunnam (ala pelakon Pacific Rim yg bawa watak Raleigh Becket) tp dia drop out from this movie last minute..apasal dia drop out?? Google je la..malas nak tiap pjg2..hehehe

ok cukup la cerita pasal Fifty Shades of Grey ni ya..see u guys again

xoxo,
ssm

p/s:                    
 Image preview
Fifty Shades of Grey Trilogy by E.L James 
(klu beli kat kedai buku ada juga jual satu2 tp sy beli trus yg one set pnya)   


   Image preview
So, this is our official Christian Grey 
(hensem tak??)