HELLO!!!!!!!

Ok 1st of all thank you b'coz visiting my blog....i'm just starting 2 be an active blogger..in this blog i will write everything that i like or interested...but i will also write something about my life as a student that who will be the future engineer beside i want to apologize if this blog is not suitable 2 ur taste...that's b'coz i'm not a good writer...hehehe...*peace no war

Tuesday, April 12, 2016

BLACKLIST IMIGRESEN SEBAB PTPTN & PENGELUARAN AKAUN 2 KWSP UTK MEMBAYAR PTPTN

Seperti yg sy dah bgtau sy akan share how to solve the blacklist thingy ni. Sy tau ramai yg culas utk membayar balik PTPTN lepas habis pengajian ye dak? Ye la baru start kerja bukannya berduit sgt pun, mana nak guna duit utk kegunaan seharian utk family lagi kan..mesti la di awalan management duit korg sgt teruk mcm sy ni juga..ok berbalik dgn blacklist imigresen, antara sebab2 korg kena blacklist adalah kerana x membayar balik pinjaman PTPTN yg korg ambik time study tu ataupun pinjaman korg mempunyai tunggakan..so, better korg g kaunter PTPTN yg berdekatan utk menyemak baki pinjaman (online pun boleh) tp klu g kaunter bleh tau brp tunggakan korg.

Bagi yg dah bekerja korg boleh langsaikan tunggakan dgn menggunakan akaun 2 KWSP korg dgn mudah (make sure akaun 2 tu ada duit yg cukup tau).

So ini adalah cara-caranya:

1. Pergi kaunter PTPTN terdekat dan minta surat pengesahan baki PTPTN (wajib pegi PTPTN) & minta sekali perjanjian asal pinjaman pedidikan PTPTN (jika hilang) untuk tujuan pengeluaran akaun 2 KWSP.
*perjanjian asal pinjaman yg ditandatangan siap dgn setem hasil (better minta je kat PTPTN, free je & cepat..x perlu nak selongkar kat umah tu).

2. Dah ada dua2 dokumen (surat pengesahan baki & perjanjian asal) boleh pegi KWSP dah. Tapi sebelum pegi, sila sediakan salinan transkrip (diploma @ ijazah) dan salinan sijil diploma @ ijazah (yg korg dpt time konvo tu).

3. Semua dokumen dah lengkap boleh berurusan di KWSP.

4. Sampai KWSP kena isi borang pengeluaran (minta dkt kaunter pertanyaan)

5. Then, ambik no giliran & tunggu giliran anda.

6. Proses permohonan pengeluaran anda mengambil masa 15 hari bekerja (tp sy 3 hari je dah settle).

7. Boleh semak senarai hitam di laman web imigresen sspi2.imi.gov.my

**summarize dokumen:
a) Surat pengesahan baki PTPTN
b) Perjanjian asal pinjaman PTPTN
c) Transkrip
d) Ijazah


So, senang kan nak settle..x perlu nak buat surat rayuan segala.

Semoga ini dapat membantu anda diluar sana.

No comments:

Post a Comment